ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ…Ο ΛΟΓΟΣ

Πρόσφατα γίναμε αποδέκτες ακραίων και παράλογων απόψεων ότι η διασπορά είναι κάτι κακό και ότι πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με μία μετοχή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα…
Εστω ότι έχουμε ίσης αξίας τεμάχια ΕΤΕ και ΙΑΣΩ και μας κάνει η ΕΤΕ +5 και το ΙΑΣΩ +10.
Πουλώντας τες ταυτόχρονα θα έχουμε συνολικό κέρδος 7.5% και από τις 2.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε είναι ότι αν παίζαμε μόνο μία θα είχαμε 10% και επειδή παίξαμε με 2 αυτό μειώθηκε σε 7.5%, οπότε η διασπορά βλάπτει !!!

Το επιχείρημα είναι αβάσιμο διότι:

1) Κανείς δεν λέει ότι σώνει και καλά αν επιλέξουμε 1 χαρτί θα είναι αυτό που θα μας δώσει το 10% και όχι αυτό που θα μας δώσει το 5%. Αν το ξέραμε, θα είχαμε πάρει όλοι στον πυθμένα τον ΜΥΤΙΛ και δεν θα ασχολούμασταν καν με το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι να μας έσπαγε κάτω γραμμή τάσης :-)))

2) Κανένας δεν μας υποχρεώνει να πουλήσουμε και τις 2 μετοχές ταυτόχρονα. Μπορούμε να δώσουμε το ΙΑΣΩ στο +10 και αν κι εφόσον η ΕΤΕ έχει κυματικά ανοδικό υπόλοιπο να την δώσουμε σε σημείο λήξης επιπέδου με κέρδος πιο πάνω από το 5% που θα μας έδινε τη μέρα που το ΙΑΣΩ είχε +10.  H ακόμη και το ανάποδο. Αν η ΕΤΕ στο +5% έχει λήξη την δίνουμε και παίρνουμε κάτι άλλο…

3) Επειδή οι 2 αυτές μετοχές ανήκουν σε διαφορετικό κλάδο μπορεί άνετα η καθεμιά να παίξει περισσότερο σε διαφορετικό timeframe.

4) Πουλώντας είτε την ΕΤΕ είτε το ΙΑΣΩ είτε και τις 2 μπορούμε να αγοράσουμε την ίδια στιγμή κάτι άλλο που έχει κάποιο διαγραμματικό ενδιαφέρον, είτε είναι σε επίπεδο λήξης διορθωτικού, είτε έχει κάνει διάσπαση γραμμής συνεχίζοντας τα trade μας.

5) Αν διαλέξω μόνο μία μετοχή και χαλάσει διαγραμματικά π.χ. ανακοινώσει ξαφνικά ΑΜΚ όχι απλά κέρδος δεν θα υπάρχει αλλά ούτε καν εύκολο σημείο εξόδου… Ετσι λοιπόν διαλέγοντας 1 και μόνο μετοχή αυξάνεται κατακόρυφα το ρίσκο και η επικινδυνότητα της επένδυσης.

6) Αν η διασπορά ήταν κακό πράγμα και το να παίζει κανείς 1 και μόνο χαρτί ήταν το καλύτερο, τότε ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ, κλπ θα είχαν ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΟΧΗ ! Δηλ. δεν είναι δυνατόν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων να είναι ηλίθιοι ή άσχετοι που περιλαμβάνουν περισσότερες από 1 μετοχές στα χαρτοφυλάκια των πελατών τους!

Επειδή η αλήθεια πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση, φυσικά δεν υποστηρίζω οτι θα πρέπει να έχουμε 20 μετοχές στο χαρτοφυλάκιο.

Ενα χαρτοφυλάκιο κατά την άποψή μου πρέπει να έχει το πολύ 6 μετοχές σε ότι αφορά τις μεσοπρόθεσμες θέσεις οι οποίες παρακολουθούνται και εκτός συνεδρίασης με ημερήσιο διάγραμμα και το πολύ 3 στις βραχυπρόθεσμες θέσεις που είναι είτε για intraday είτε για λίγες ημέρες και παρακολουθούνται κυρίως από 10λεπτο ή 60λεπτο διάγραμμα καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αναφέρω επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα από πραγματικές κινήσεις μου που είχα γράψει ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑ σε έναν από τους 2 ή και στους 2 διαδικτυακούς τόπους που γνωρίζετε οτι έγραφα εδώ και αρκετούς μήνες.

1) Αγορά ΣΕΝΕΡ 1.03. Πώληση μισής θέσης στο 1.274. Επαναγορά αυτής της μισής θέσης στο 1.214. Πώληση μισής θέσης στο 1.58. Κέρδος περίπου 65%.
2) Αγορά ΙΝΛΟΤ 1.03. Πώληση όλης της θέσης στο 1.384. Κέρδος περίπου 36%
3) Αγορά ΠΑΠ στο 0.23 και 0.22. Πώληση μισής θέσης 0.36. Πώληση υπόλοιπης μισής θέσης 0.403. Κέρδος περίπου 70%
Συνολικά αν υποθέσουμε οτι είχα ίσης αξίας μετοχές απο το καθε χαρτί είχα (65+36+70)/3=58% κέρδος και από τα 3 χαρτιά μαζί αντί για μόλις 36% που θα είχα αν επέλεγα μόνο την ΙΝΛΟΤ.

Ασχολούμενος λοιπόν με 3 μετοχές πήρα σχεδόν ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ και των τριών και στη ΣΕΝΕΡ έγινε και ενδιάμεση αγοραπωλησία αυξάνοντας κι άλλο το κέρδος.